Nagelregulatie (Nagelbeugel)

Ingroeiende nagels of nagels die een sterk gebogen of rondgroeiende vorm (convex) hebben, kunnen u de nodige last bezorgen. Vaak is het dan noodzakelijk om een nagelbeugel aan te brengen om zo de nagel te begeleiden naar een juiste stand. (reguleren) De nagelbeugel wordt op maat gemaakt en groeit met de nagel mee uit. Indien nodig kan hij opnieuw aangebracht worden. In veel gevallen kan zo een operatieve ingreep voorkomen worden.

 

nagelregulatieIn welke gevallen is een beugel noodzakelijk.
Een ingroeiende nagel ontstaat vaak door foutief knippen of inscheuren van de nagel. De nagel zal daardoor steeds dieper in de nagelwal groeien. Om van deze druk af te komen wordt de nagel steeds korter geknipt en zal uiteindelijk ingroeien.

Ook rondgroeiende nagels kunnen door hun vorm makkelijk ingroeien, ze zijn vaak moeilijk en pijnlijk te knippen. Erfelijkheid kan hier een rol spelen.

Na een trauma, waardoor er een vergroeiing van het nagelbed plaatsvindt en de nagel ingroeit.

Te kleine en te smalle schoenen veroorzaken extra druk op de nagel waardoor deze makkelijk kan ingroeien. Sporters hebben nogal eens last hiervan.

Ook kan een veranderde teenstand druk uitoefenen op de naastgelegen teen en nagel. De nagelbeugel dient dan aangemeten te worden in combinatie met een orthese.